© Rootsville.eu

Richard Baratta (US)
tiltle: Music in Film: The Real Deal
music: Jazz
release date:september 25, 2020
label: Savant Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Richard Baratta

© Rootsville 2020


Richard Baratta werd geboren in een muzikaal georiënteerde familie in Poughkeepsie, NY in 1950. Hij begon zijn muzikale reis op 12-jarige leeftijd met het spelen van saxofoon, fluit en drums, en uiteindelijk uitsluitend drums. Hij speelde voornamelijk jazz gedurende zijn tienerjaren. Na het behalen van een BA in geschiedenis aan het Wagner College in 1973 en na een studie bij Jack DeJohnette, Bob Moses en Steve Haas, verhuisde hij in 1975 naar NYC om zijn muzikale carrière voort te zetten.

Terwijl "Music in Film" zijn eigen studio-debuutopname is, gaat Baratta's associatie met jazz al tientallen jaren terug. Baratta werd geboren in een muzikaal huishouden in Poughkeepsie, New York, waar hij zijn reis als drummer begon. Hij bracht zijn post-collegiale tijd door met studeren bij Jack DeJohnette en speelde in de Catskills voordat hij in 1975 in New York City aankwam, waar hij vruchtbare associaties zou aangaan met jazzgrootheden als saxofonist John Stubblefield, gitarist Vernon Reid en pianist Hal Galper. Voor het volgende decennium omarmde Baratta de levensstijl van de carrièremuzikant; consistent optreden om rond te komen. Het was het verlangen naar stabiliteit dat Baratta afscheid nam van jazz en uitstapjes naar de filmindustrie.

Vanaf het allereerste nummer van het album, "Luck Be a Lady", wordt de onbetwistbare chemie van de band getoond. In deze knipoog naar de maskerscène in mevrouw Doubtfire vallen Bill O’Connell's onvermurwbare pianistische refreinen perfect in de zak met de smaakvolle sambagroove die door Baratta is neergezet en versterkt door Goetz en Rossman. Vanaf hier schakelt de band met een schuifelende herschrijving op "Everybody’s Talkin" van de bekendheid van Midnight Cowboy. De band toont hun verbluffende faciliteit in een swingcontext op dit stuk, de haringsaxofoon zweeft over de ritmesectie die in volle gang is vergrendeld. Bollenback's spaarzame gitaar mijmeringen onder Herring's stellaire melodieuze uitvinding bieden de perfecte balans en diepte voor dit stuk.

O’Connell's moordende Latijnse arrangement van de Euphemia Allen-compositie 'Chopsticks' is een eerbetoon aan de klassieke Tom Hanks-Robert Loggia-pianodansscène uit de film Big waaraan Baratta werkte. De band blaast door een fel tempoed montuno en voegt melodieuze en ritmische intriges toe aan het klassieke pianostuk. Met 'Seasons of Love' staat gastvocaliste Carroll Scott centraal voor een licht-op-laag kijk op Rent's meest geliefde nummer. "Come Together" knipoogt naar Baratta's werk aan de film Across the Universe en voegt wat funk en New Orleans grime-and-groove toe aan de muziek. Het laatste derde deel van het album biedt het publiek meer briljante bewerkingen van nummers die zijn geleend uit de filmwereld. "Peter Gunn", het enige nummer van de band dat van de televisie is gehaald, is een up-tempo swingnummer met post-bop-zwier. De band waagt zich aan een spookachtige, opnieuw geharmoniseerde versie van "Maria" uit West Side Story, een prachtig arrangement van "The Sound of Music" en een zonnig "Let the River Run", herboren in zeven, sluit de dingen af ​​en erkent het werk van Baratta op de film Working Girl.

tracks:

01 Luck Be A Lady
02 Everybody's Talkin'
03 Alfie
04 Chopsticks
05 Theme From The Godfather
06 Seasons Of Love
07 Come Together
08 If I Only Had A Brain
09 Peter Gunn
10 Maria
11 The Sound Of Music
12 Let The River Run